Het lichaam liegt niet: lichaamsgericht werken met (jong)volwassenen Massage en aromatherapie

Introductie
Tijdens mijn studie psychologie leerde ik vooral theoretische kennis te verwerven – van woorden en concepten of abstracte ideeën – logisch, talig, lineair, letterlijk denken dus. Ervaren kennis daarentegen verwerf je echter door directe gewaarwording van beelden, gevoelens, sensaties.
Na mijn theoretische studie ben ik dan ook een ervaringsgerichte opleiding gaan volgen en heb mij gespecialiseerd in trauma en meer lichaamsgericht werken. Zo deed ik onderzoek naar trauma en geheugen, maar ook naar intuïtie. Ik heb mij verdiept in allerlei vormen van opstellingen, boks therapie bij trauma, EMDR en volgde massage cursussen.

Lichaamstaal
Inmiddels is de (universele) lichaamstaal, een van mijn favoriete talen geworden. Ervaringen worden immers niet alleen in de geest op geslagen, maar ook in het lichaam. Nare ervaringen of trauma’s kunnen tot allerlei lichamelijke klachten en ziekten leiden. Alle herinneringen, worden in het lichaam opgeslagen. Door massage en aanraking is niet-intellectuele, buitentalige, interpersoonlijke verwerking en heling mogelijk.

Door te werken met essentiële oliën tijdens de massage, wordt bovendien nog een element toegevoegd, namelijk die van geur.

Geur wordt via signalen doorgestuurd naar de hersenen, waar het verwerkt wordt in het hetzelfde gebied als emoties namelijk het lymbisch systeem, een van de oudste delen van de hersenen. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. De amygdala vormt hierbij een cruciaal onderdeel. Het verbindt geurwaarnemingen met emoties en herinneringen. Daardoor is onze reukzin nog meer dan andere zintuigen met emoties en herinneringen verbonden.

De geuren van etherische oliën sturen dus via receptoren in de neus signalen naar de hersenen die de fysieke, mentale en emotionele toestand van iemand beïnvloeden.

Etherische oliën in massage worden bovendien op de huid via de bloedbaan in het lichaam opgenomen en kunnen een helende werking hebben op allerlei (lichamelijke) klachten.
Omdat de oliën waarmee ik werk, zeer sterk en geconcentreerd zijn, behandel ik met name volwassenen en jongeren. Kinderen vinden het bovendien niet altijd prettig door ‘een vreemde’ te worden aangeraakt.

Kinderen kunnen spelenderwijs kennis maken met de geuren en aanraking, eventueel via hun ouders/verzorgers of leerkrachten.

Voor vragen of informatie over lichaamsgericht werken ( aromatherapie en massage) en traumatherapie, kunt u contact met mij opnemen: Cathelijne Wijnberg, info@kiddock.nl, mobiel 06 28796538