Blog: De summerschool

Waarom zouden kinderen naar de summerschool gaan?

 

Zijn ze dan minder goed begeleid tijdens de lockdown? Hebben ze zich onvoldoende ontwikkeld waardoor ze achterstanden hebben opgelopen? Hadden deze kinderen mindere kansen tijdens de corona periode?  Op geen van deze vragen kan ik een antwoord geven. De omstandigheden waarin kinderen deze afgelopen maanden hebben geleefd en ontwikkeld zijn zo verschillend geweest.

Wat ik wel heb ervaren is dat er veel mensen hun uiterste best hebben gedaan om kinderen en hun ouders te ondersteunen. Ouders hebben de erkenning gekregen dat ze toch vooral ouder mogen zijn en geen leerkracht. Wat je zag gebeuren is dat kinderen hun ouders ook niet als leerkracht konden zien en accepteren. Heel vaak hoor ik van ouders terug: “ ja maar, wat jij als juf zegt, wordt voor waar aangenomen”. Als coach wat ik in deze rol tegen mijn cliëntje zeg, wordt als waarheid aangenomen.

Als ouder ben je tot op een bepaalde leeftijd degene die alles het beste weet, maar helaas daar komt een einde aan, als ze in de puberteit hun vrienden belangrijker gaan vinden. Zo ontwikkelt een kind zich in de verschillende levensfases. Ik geloof niet zo in achterstanden bij de kinderen, ik geloof in de eigenheid van het kind. Elk kind heeft een ander moment waarop het toe is aan de volgende stap in zijn ontwikkeling en heeft hier soms letterlijk een op-stap-je bij nodig.

Ik denk dat we hierom de summerschool aanbieden, om het kind een steuntje in de rug te geven: je kunt iets nog niet, maar dat gaat je straks wel lukken. Vertrouw maar op jezelf. Dat willen we de kinderen sterker laten ervaren en meegeven.

Bij de Brain Gym methode is daar een eenvoudige test voor: je strekt je armen en zegt nee, dan kan iemand heel gemakkelijk je armen naar beneden bewegen, maar strek jij je armen en je zegt ja! dan lukt dat naar beneden bewegen dus niet. Want je gelooft in jezelf dat het je gaat lukken en dat seintje naar je hersenen toe is erg sterk. Dus wat jij wilt bereiken heb je in je eigen hand, zeg maar “ja” tegen jezelf, dan gaat het lukken. Soms heb je daar wel een steuntje in je rug of een opstapje voor nodig. Dus ik zeg “ja” tegen de summerschool.

Kun je als ouder ook een opstapje gebruiken? Na deze ervaringen in de corona tijd? Neem dan eens contact op met een kindertolk, die het gedrag van je kind kan ombuigen naar wat jij eigenlijk nodig hebt. Het was geen gemakkelijke tijd, misschien nog steeds niet, met de vakantie voor de deur. Neem eens een momentje voor jezelf en laat je verwennen bij een kindertolk. Zodat jij weer positief verder kunt, met je kind, dat je soms wel achter het behang kunt plakken, maar waar jij zoveel van houdt.

Ouders mogen ook genieten van de summerschool arrangementen bij mijn collega’s en bij mij.

Ik hoop je te zien deze vakantie,

Vriendelijke groet,

Pietie Blankestijn

Praktijk Op stap.