7 tips voor minder Sinterklaasstress bij kinderen

De pepernoten liggen alweer een tijdje in de winkel en de dag dat de Sint en zijn Pieten Nederland weer binnenvaren komt sneller dichterbij dan je denkt! Het is een enorm leuke tijd voor de kinderen, maar het  feest kan ook een hoop stress met zich meebrengen. Je wil natuurlijk dat jouw kind volop kan genieten van het Sinterklaasfeest. Daarbij is het belangrijk om jouw kind(eren) hierin goed te begeleiden. In deze blog geef ik je daarom tips om met de extra prikkels en spanningen om te gaan, en je kinderen te helpen bij het hebben van vooral een hele leuke tijd.

De spanning bouwt zich op

Al voor de aankomst van de Sint wordt de spanning opgebouwd door spannende verhalen in het Sinterklaasjournaal. Kinderen zullen zich afvragen of ze wel lief genoeg zijn geweest, maken zich zorgen of Sinterklaas na alle moeilijkheden op de pakjesboot wel veilig aankomt (en hun cadeautjes natuurlijk ook) en zijn druk bezig met het maken van hun verlanglijstje. Zodra de Sint en zijn Pieten aan wal zijn gestapt, is de drukte met de bijbehorende spanning nog lang niet over. Die oude man met lange baard is vaak toch ook wel een beetje eng, en de Pieten zijn best wel druk. Dit brengt allemaal een boel spanningen met zich mee!

Stress rond Sinterklaastijd

In deze drukkere tijden met veel prikkels, zijn kinderen dus drukker en vermoeider dan anders. Dat leidt tot prikkelbaarheid. Vooral bij kinderen die wat gevoeliger zijn dan andere kinderen, is het belangrijk om hierin ondersteuning te bieden als ouder. Deze spanning kun je herkennen aan de volgende situaties:

·        Je kind klaagt over hoofdpijn en/of buikpijn

·        Het bedplassen komt terug of verergert

·        Je kind is veel drukker dan normaal

·        Je kind heeft moeite met inslapen of wordt (veel) vroeger wakker dan normaal

·        Een hogere prikkelbaarheid

·        Bij heel veel stress: sneller ziek worden

Deze situaties wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Hoewel de extra stress na 5 december waarschijnlijk wel weer vervaagt, wil iedere ouder natuurlijk dat zijn of haar kind niet zoveel stress ervaart.

Een stappenplan

Of jouw kind nu veel of weinig stress heeft van het Sinterklaasfeest; je hebt natuurlijk het liefst dat hij/zij er alleen maar van geniet. Maar hoe verminder je het stressniveau van jouw kinderen? Daarvoor heb ik een aantal tips:

1.      Voorspelbaarheid
De belangrijkste tip: maak veel zaken voorspelbaar. Tel bijvoorbeeld af naar belangrijke dagen en laat van tevoren weten wanneer kinderen hun schoen mogen zetten.

2.      Relativeren
Kijk mee met het spannende Sinterklaasjournaal, en relativeer het een beetje voor je kind. Sinterklaas heeft wel voor hetere vuren gestaan, dus het komt allemaal echt wel goed.

3.      Privacy
“Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.” Sinterklaas ziet alles. Dit kan een kind veel stress geven. Maak dit niet erger door te dreigen. Dus niet: “Als je je eten nu niet opeet krijg je vast geen cadeautjes van Sinterklaas”. Sinterklaas is een reden tot feest en geen reden om te straffen.

4.      Rust

Sinterklaas lijkt overal aanwezig en er zijn oneindig veel activiteiten te doen in deze periode. Maak het niet te druk, en houd voldoende rustmomenten. Een dag zonder Sinterklaasdrukte is echt niet erg.

5.      Overgang

Het Sinterklaasjournaal bouwt mooi op naar de komst van Sinterklaas, maar zijn vertrek is meestal erg abrupt. Bereid je kind(eren) hierop voor, en neem duidelijk afscheid van Sinterklaas. Zo zal de overgang naar Kerst veel rustiger verlopen.

6.      Het goede voorbeeld
Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Als jij dus rustig blijft, zullen jouw kinderen dat voorbeeld sneller volgen.

7.      Word niet te snel boos
Een ongelukje in bed? Of is je kind erg hyper? Probeer dit niet af te straffen, maar help je kind juist om minder stress te ervaren. Het is nu eenmaal een spannende tijd, en daar horen wat meer complicaties bij.

 

Een fijn Sinterklaasfeest met jouw kind(eren)

En nu de belangrijkste tip: heb vooral heel veel plezier samen! Sinterklaas is – ook nu – een heerlijke tijd om lekker met je kinderen van te genieten. Heb je echt moeite om van het feest te genieten? Dan is het echt niet gek om hier eens hulp bij te vragen. Heb het er eens over met vrienden en familie, of schakel een opvoedcoach in.

Wil je weten hoe ik jou als opvoedcoach kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op, of kijk eens rond op mijn website. Ik help je graag verder met jouw opvoedvragen!

Marlous Witteveen-Weggeman

Opvoedkunst