Herfst een prachtig jaargetijde.

Het is alweer oktober geworden. Maand van de herfst, alhoewel die al eerder begonnen leek door de droogte die we hebben gehad in de zomermaanden.

Herfst kinderen, herfstsignalering, allemaal termen die door mijn hoofd schieten die te maken hebben met het indelen in vakjes van kinderen die in de herfst geboren zijn en toetsen die nu afgenomen worden in het onderwijs of het kind goed in de pas loopt zoals het volgens de regels en methodes zou moeten. Ik denk ook aan het liedje dat we met kleuters vaak zongen: Herfst, herfst wat heb je te koop, duizend kilo blaadjes op een hoop, zakken vol met wind, ja mijn kind weet niet of jij dat aardig vind.

Zeker vinden kinderen dat aardig, lekker schoppen door de blaadjes in het bos, lekker mee waaien met de wind. Lekker druk de klas binnen komen waar ze direct getemperd worden, sssttt rustig aan.

Laat de kinderen alsjeblieft kind zijn en spelen, dat missen we tegenwoordig veel, laptop, iPad, computer spelletjes, hebben het fysieke spelen verdrongen. Stampen in de plassen met je laarzen aan wat leer je ervan? Veel want als je te hard stampt komt het water in je laarzen en heb je natte voeten, die dan ook nog koud worden, een niet zo prettige ervaring maar goed om door te maken. Laat ze ervaren wat de natuur doet, heerlijk schoppen in de blaadjes, later in het voorjaar zien dat er weer nieuwe blaadjes groeien. Snuif de geur op van het bos, dat nat is en als de zon schijnt.

Met kastanjes en beukennootjes en eikeltjes kun je prachtige dingen maken net als met blaadjes te stempelen en te verven. Geniet van het buiten zijn om deze zaden te zoeken.

Als ouder mag je je weer kind voelen door deze activiteiten samen met je kind te doen, quality time is belangrijk in ons drukke bestaan. Ze leren ondertussen zoveel: bv  taal de namen van de zaden en waar je ze vindt, rekenen;  hoeveel hebben we gevonden en wat heb ik nog nodig om te maken wat ik in mijn hoofd al heb bedacht? Creatief bezig zijn, geduld oefenen, eigenwaarde versterken door dat het je lukt iets te maken waar je blij mee bent.

Het is samen tijd voor het gezin en niet alleen in het weekend maar juist door de week, als alles moet en er eigenlijk geen tijd is, kies er dan toch eens voor om lekker naar buiten te gaan, je ontspant zelf en de kinderen ook.

Constante stress is slecht voor iedereen, je systeem werkt beter door te  ontspannen.

Geniet van de herfst en lukt dat niet, praat dan eens met iemand die je kan helpen ontspanning te zoeken. Speel zelf mee met je kind.

Pietie Blankestijn, Praktijk Op stap