De Moed om jezelf te zijn

Om te beginnen: Dit is geen blog over Actie, actie, actie! Ook geen blog met snelle tips en trucs! Dus saai? Als je onder “saai” verstaat: Tot rust komen en stilstaan bij je leven, dan is het antwoord “Ja!”

 

Bij veel ouders die mijn praktijk bezoeken, valt mij één ding op: Ze zijn moe!

En nog erger, ook hun kinderen zijn moe, onvoorstelbaar moe!

Wat is er aan de hand? Wat maakt ze zo moe?

 

De wereld waarin we leven lijkt in een versnelling te zitten. De tijd vliegt aan ons voorbij. In die beperkte tijd moeten we van alles. Alsof elk moment de wereld zal vergaan, zo leven we! Herkenbaar?

Niet alleen wij rennen onszelf voorbij. Ook voor onze kinderen willen we het onderste uit de kan: Sporten (het liefst dan nog 2 soorten), een instrument bespelen, hiphop dansen, jazz ballet, zingen in een musical, naar alle verjaardagsfeestjes van (heel veel) vriendjes, leuke uitjes in de weekenden, iedere schoolvakantie op reis. Het kan niet op. Tenminste als je er het geld voor hebt. En als ze het niet leuk meer vinden, hup dan zoeken we iets nieuws. Hoezo “eerst even doorzetten”?

 

Daarnaast bestaan onze hoognodige sociale contacten vooral uit social media “likes” en korte “quotes”: Super, te gek, topper, cool, komt goed, ga zo door, kanjer etc. Het is een nep-verbondenheid in een nep-vriendengroep. Is dat echt wat je wilt?

De momenten dat we de tijd nemen voor elkaar en invoelen hoe het met de ander gaat, zijn schaars: Geen tijd! Dat moeten we inplannen. Alles onder controle.

We creëren voor onszelf iedere dag opnieuw een “Virtual Reality Wereld”.

Alles is te gek, alles kan, we willen beleven en geleefd worden, avonturen aangaan en steeds iets nieuws voorgeschoteld krijgen: “zap zap zap zap”.

 

Onze informatie halen we van social media, waarvan we niet doorhebben, dat ze ons meetrekken in de bubbel waar we zelf steeds naar op zoek zijn: De slang die in zijn eigen staart bijt. Waar jij naar zoekt, komt de volgende dag in tweevoud op je af in ongevraagde info, filmpjes en reclame. “Zie je dat, iedereen denkt er dus ook zo over.” Nou nee dus: Je zit in een lus, in een zelf gecreëerde bubbel.

 

Door de vele nieuwsuitingen, reclames, youtube filmpjes etc. laten we ons gek maken. Je hoort er echt niet bij als je…..:  Vul maar in. Om te voldoen aan deze “geweldige stijl van leven” moeten we hard werken, heel hard werken. We jagen een leven na wat ons wordt voorgehouden, als een IDEAAL. Maar het is een eenheidsworst. Lekker makkelijk voor al die machtige figuren achter de schermen: Ze creëren voorgeprogrammeerde mensen, die denken dat ze uniek zijn. Nee dus!

 

Dit is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat jij degene bent, die hier verandering in kunt brengen.

Allereerst: Stop eens even, ga zitten, kom tot rust. Al lastig genoeg toch, dat niets doen. Laat nu eens los wie jij denkt dat je moet zijn. Laat los dat je zo’n “geweldig leven” moet leiden, zoals iedereen dat toch wil. Jij bent een uniek mens. Geen eenheidsworst.

 

Wat kan helpen, is het volgende: Stel je eens voor dat je nog maar 1 jaar te leven hebt. Geen leuke gedachte, ben ik met je eens, maar wel heel effectief. Ik gebruik deze wel in mijn praktijk. Het brengt je snel bij je essentie. Je hebt dus 12 maanden ofwel 365 dagen om het beste uit je leven te halen. Ga zitten, alleen of met je partner. Bekijk je leven op dit moment:

  • Waar spendeer jij je tijd aan?
  • Waar zet jij nu al direct een streep door?
  • Wat maakt je blij en gelukkig? Is dat voldoende aanwezig in je leven nu?
  • Wie zijn er echt belangrijk voor jou? Wat wil je graag met ze doen?
  • Is er iets wat jij wilt achterlaten voor je geliefden, een mooie herinnering, iets tastbaars, iets dierbaars en ook heel persoonlijk. Start er direct mee.
  • Is er iets wat je graag zou willen bijdragen aan je familie, vriendengroep, omgeving of aan de aarde? Actie!

Wat denk je nu: “Nou daar heb ik dus echt geen tijd voor, wat een onzin!”

Exact, dat is ook je probleem! Het woordje “tijd”. Je maakt er een beperkte ruimte van, een heel klein koffertje met wegtikkende minuten.

Tijd is slechts energie, waar jij vorm aan geeft. Denk je dat je geen tijd hebt, dan heb je ook echt geen tijd. Denk je dat je alle tijd van de wereld hebt, dan is dat zo. Je hebt namelijk ALLE TIJD van de wereld. Als je bij jezelf kunt blijven. Als je kunt luisteren naar je hart.

 

Maar: Stap je op de Hoge Snelheidslijn van het “voorgebakken leven”, tja dan is tijd zeer beperkt. Als dat jouw keuze is, ga je gang. Laat je onderdompelen in de Virtual Reality van de Bestuurders, de mensen met de Macht. Zij willen graag dat jij het leven ervaart vanuit schaarste en tekorten. Prima hoor, als jij graag de machteloze, hijgende volger blijft. De stress kip, die hijgend van vakantie naar vakantie leeft.

Ik zou het niet doen!

 

Het vraagt moed om anders te zijn. Het vraagt durf om jezelf te blijven als iedereen iets van je vindt. Je wilt er ook graag bij horen, je wilt graag gezien en gehoord worden. Uniek zijn, kan heel eenzaam aanvoelen. Jouw eigen leven gaan leiden, kan onzekerheid geven, zeker in het begin. Je denkt de controle te verliezen. De zogenaamde “zekerheden” lijken weg te vallen. Tot je ontdekt dat die “zekerheden” je gevangen houden. Het werk waar je eigenlijk niet blij mee bent, maar wel lekker geld mee verdient. Het huis waar je in woont en al zoveel in hebt geïnvesteerd om in stijl te leven, de 2 auto’s voor de deur, de uitjes, festivals en etentjes die je echt heel erg nodig hebt. Je denkt dat je die niet kunt missen, toch? Dat je dan liever dood gaat?  Wat ik al zei: Het vraagt moed en durf om jezelf te worden en te blijven!

 

Ik weet uit eigen ervaring dat er een wereld voor je open gaat, als jij je ogen opent. Als jij gaat kiezen voor jouw unieke weg en wensen. Want eenmaal op die weg ervaar je een immense ruimte en vrijheid. Je ontdekt de vele mogelijkheden en krijgt energie. Ik zeg niet dat je direct je baan moet opgeven. Ik zeg wel, ga eens zitten, kom tot rust, overzie je leven en maak keuzes vanuit jouw Hart!

 

Voel je toch nog die angst, geef me dan je hand. Samen zijn we sterker. Je bent niet alleen op dit pad. Er zijn veel meer mensen, die wakker zijn geworden. Ga ervoor!

 

Jolanda Heijblom-Grosjean, Kindertolk, Creatief therapeut en BewustZijn coach