De dag rustig opstarten met je gezin

Elk gezin wens ik een stressvrije start van de dag. Een rustig begin heeft namelijk een positieve uitwerking op de rest van je dag. En zeg nou zelf, wie wil dat niet!

De ochtend kan voor ouders veel stress opleveren. Kinderen wassen en aankleden, ondertussen zelf aankleden, ontbijt klaarmaken, broodtrommels en tassen vullen, jas en schoenen aan en ook nog op tijd de deur uit naar de kinderopvang, school en werk.

Ook in jouw gezin kan de dag rustiger worden opgestart. Hieronder een aantal praktische tips om het voor jou net wat fijner te laten verlopen. Dat begint al de avond van te voren. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 

1. Dek ’s avonds de tafel voor het ontbijt

Zet alles klaar, behalve dat wat uit de koelkast komt. De volgende ochtend nodigt dat uit om direct aan tafel te gaan. Dat scheelt tijd, omdat de kinderen dan niet in de verleiding komen om te gaan spelen waar jij ze dan weer van los moet weken om aan tafel te gaan.

 

2. Tassen klaarzetten

Zet de tassen voor de opvang, school en werk alvast ’s avonds klaar. De volgende morgen hoeven dan alleen de broodtrommels er nog in. Je voorkomt dat er in alle haast iets vergeten wordt.

 

3. Kleding klaarleggen

Leg de kleding voor de kinderen ’s avonds klaar. De volgende morgen is er dan geen discussie en weet jij zeker dat die ene sok niet in de wasmand ligt.

 

4. Eerst zorgen voor jezelf

Als het lukt is het fijn als je zelf al aangekleed en gedoucht bent voor de kinderen uit bed komen. Misschien moet je iets eerder opstaan, maar je krijgt er meer rust voor terug. Je hebt dan alle tijd en aandacht voor de kinderen.

 

5. Ochtendritueel

Een duidelijk ochtendritueel met vaste volgorde geeft rust en duidelijkheid. Dus eerst aankleden en dan ontbijten, tassen klaarleggen, tandenpoetsen en de resterende tijd even spelen.

 

Wanneer  je gebruik maakt van bovengenoemde tips, heb je meer tijd in de ochtend. Als er dan iets mis gaat kun je daar rustiger mee omgaan en zelfs met humor reageren. Want…humor werkt altijd!

 

Heb je hierover nog vragen of zijn er andere momenten die in jouw gezin stress opleveren? Je kunt altijd een berichtje sturen naar info@opvoedkunst.nl .

Vind je het prettig om af en toe een paar praktische opvoedtips te ontvangen die gemakkelijk toepasbaar zijn? Download dan 10 gratis opvoedtips (+1 bonustip) op  www.opvoedkunst.nl en je ontvangt ze maandelijks in je mailbox.

Marlous Witteveen-Weggeman, Opvoedkunst