5 Top Tips voor Engelse woordjes leren

Moet uw zoon of dochter ook zoveel lange woordenlijsten leren? Wat een gedoe, hè?

Veel leerlingen die bij Jolingual komen voor bijles hebben hier moeite mee.

In dit blog geef ik 5 top tips om écht goed Engelse woordjes te leren.

Veel voorkomende problemen bij Engelse woordjes leren

Kort na het leren weten leerlingen de woordjes nog, maar na een poosje zakken ze weer weg.

Tijdens een toets ervaren veel leerlingen een soort black-out – zo goed en veel geleerd en dan weten ze op de toets bijna niks meer.

Dat doet het zelfvertrouwen en plezier in de taal niet veel goeds.

Herkent u dit in uw zoon of dochter? Neem deze tips eens samen door en kijk hoe jullie samen het woordjes leren anders kunnen aanpakken.

Ontdek mijn 5 top tips voor Engelse woordjes leren:

  1. Begin op tijd!

Zodra je je boek krijgt kan je beginnen met woordjes leren. Wacht niet totdat je een toets op krijgt van je docent.

Begin met 5 woordjes per dag. Vijf nieuwe woordjes en de stapel van vorige dagen even herhalen. Zorg dat elk woord 5 keer herhaald wordt.

  1. Schrijf woordjes op (kaartjes)

Hoe actiever je leert, hoe beter je hersenen de woordjes kunnen onthouden.

Met schrijven moet je brein het meeste doen en dus is dat de effectiefste manier van leren. Meestal moet je de woorden in een toets ook opschrijven, dus zorg dan dat je ze kan schrijven.

Kaartjes maken werkt erg goed. Het Engelse woord bovenaan, het Nederlandse woord eronder: zo zie je beide woorden in één oogopslag. Achterop schrijf je het Nederlandse woord voor overhoren.

  1. Leer woordjes meteen beide kanten op

Hier heb je echt het meeste aan.

In de onderbouw worden woordjes weleens verdeeld van Engels naar Nederlands óf Nederlands naar Engels. Dat maakt het misschien in het begin wat makkelijker, maar uiteindelijk heb je daar minder aan dan in twee richtingen leren.

  1. Leer betekenis, woordsoort en uitspraak

Als je woordjes leert, leer je eigenlijk altijd wel de betekenis (hoop ik ?). Zorg dat je ook weet wat deze betekenis of vertaling in het Nederlands eigenlijk is!

Woordsoort houdt in dat je weet wat voor woord het is: zelfstandig naamwoord, werkwoord, enz. Dan weet je ook hoe en waar het woord gebruikt wordt in een zin. Woordsoort kan je op het kaartje aangeven met een kleur, bijvoorbeeld: alle zelfstandige naamwoorden groen.

Tot slot, uitspraak: leer hoe het woord klinkt. Dit helpt je om het woord ook te verstaan en herkennen als je het hoort en als je het moet zeggen.

Veel vertaal sites hebben een audio functie zodat je de uitspraak kan horen. Zeg het een aantal keer na.

  1. Houd zelf nieuwe woorden bij

Bij mij op school moest ik voor de vreemde talen een schriftje bijhouden.

Elke keer dat ik een voor mij onbekend woord tegenkwam, zocht ik het op en schreef ik het woord met de betekenis op. Dat schriftje werd voor mij een soort woordenboek en zo kwamen de woordjes ook regelmatig terug.

Dit was voor mij een super goede manier om woorden te leren. Maak je hier een gewoonte van, dan kost het leren steeds minder moeite en bouw je een stevige basis aan woordenschat op.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, die je kunnen helpen om woordjes te leren.

Hulp nodig?

Mijn naam is Joke Perfors en met Jolingual geef ik bijlessen Engels, Duits en Frans en trainingen Engels. Ik bied graag maatwerk, dus ik ga op zoek naar wat voor uw zoon of dochter het beste werkt: ik help jullie graag. Stuur mij een mailtje (info@jolingual.nl) of neem contact op via het contact formulier.

Jolingual geeft je grip op taal zodat je makkelijker, effectiever en met meer plezier een taal leert.